Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Leadership.jpg
Inzicht

De kracht van introvert (zelf)leiderschap

Het lijkt alsof we al lang overtuigd zijn van de sterkte van de extravert terwijl we onszelf en anderen nog moeten overtuigen van de sterktes van de introvert. En zo ook over leiderschap, kijk maar eens na hoeveel google hits je krijgt over introvert leiderschap in vergelijking met extravert leiderschap. Dat laatste lijkt zo evident dat er geen inkt over hoeft te vloeien. Onderzoek toont dan ook aan dat extraverten vaker promotie maken dan introverten en dat je ook meer extraverten dan introverten terug vindt in leidinggevende posities. Onze collega Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-out coach, stelde zich de vraag: 'Is dat terecht?'

Sterk in reflectie en dus (zelf)leiderschap

Een vaardigheid die veel introverten bezitten, is reflecteren. De tijd maken om in alle rust en stilte even naar binnen te keren, met zichzelf in gesprek te gaan. Die tijd voor reflectie is ontzettend belangrijk. We leren namelijk niet uit ervaringen, maar uit het nadenken over ervaringen. Als we onze hand op een vuur leggen en ons verbranden, zullen we enkel leren dat niet meer te doen door de link te leggen tussen de twee. En zo helpt reflectie ons om bij te leren over onszelf en onze omgeving en zo worden we steeds beter in wat we doen. En niet enkel dat, door stil te staan bij onze gedachten en gevoelens leren we ook veel over wat we wel en niet willen in het leven, in onze loopbaan,… Introverten kennen zichzelf daardoor ook beter en zijn daardoor beter zelfleiders, want ze kennen hun parameters en weten welke koers ze moeten inzetten om op de juiste bestemming te geraken. En dat is ook hoe ik introvert leiderschap zie: observeren, analyseren en de koers uitstippelen. De introverte leider is de stille sturende kracht op de achtergrond, die niet zelf het licht hoeft op te zoeken, maar vooral zijn of haar teamleden wil laten stralen.

De extraverte leider blijft aan zet

Wil dat zeggen dat er geen plaats meer is voor extraverte leiders? Absoluut niet! Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk het belang aan van de juiste man op de juiste plaats. In bepaalde situaties behaalt een extraverte leider betere resultaten, bijvoorbeeld wanneer een team veel sturing nodig heeft of eerder passief is zoals bij eerder onervaren teams. Dan zal de leidinggevende veel het woord moeten nemen, het team moeten motiveren, enthousiasmeren, richting geven en dan staat de extraverte leider echt in zijn of haar kracht.  

In andere situaties, zoals bij zelfsturende teams blijkt dan weer dat een introverte leider het resultaat positief beïnvloedt, want doordat die zelf minder ruimte in neemt, is er meer mogelijkheid tot creativiteit en innovatie vanuit het team dat de competenties en het zelfvertrouwen heeft om dat te doen.

Ik ben er van overtuigd dat ondanks de kwaliteiten van introverte leidinggevenden en ondanks het feit dat wetenschappelijk werd aangetoond dat introverte leidinggevenden de resultaten positief beïnvloeden in bepaalde situaties, het nog lange tijd zal duren vooraleer er meer introverten in leidinggevende posities terug te vinden zijn. Enerzijds omdat ze niet graag de belangstelling opzoeken en zelf dus minder snel op een dergelijke functie zullen solliciteren. Anderzijds omdat ze door hun bescheidenheid minder in het oog zullen springen voor promoties. En ten slotte omdat de extraverten die deze beslissingen nemen makkelijker samenwerken met andere extraverten, want ook daar is al veel over geschreven in artikels zoals ‘hoe ga ik om met introverte collega’s’.
 

Wil je hierover verder van gedachten wisselen?

Aarzel niet en contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid

Inzicht

Een essentieel ingrediënt van een open leercultuur

Psychologische veiligheid en leren in organisaties: ze gaan hand in hand. Dat hebben Elke Ruelens, L&D experte en Matthias Eeckhout, Assessment Manager, ervaren toen ze verschillende invalshoeken samenbrachten voor een project rond psychologische veiligheid binnen Skill BuilderS. 

Competentiedenken

Competentiedenken als antwoord op de 'War for Talent'

Inzicht

Wat zijn de uitdagingen van de toekomst en hoe kan HR hier een rol in spelen?
In 2024 verplicht de arbeidsdeal 5 verplichte opleidingsdagen aan te bieden aan medewerkers. Hoe pakt de werkgever dit best aan met een nu al te hoge werkdruk?
Hoe vinden we in de toekomst voldoende personeel? Hoe zal alles verder evolueren met de structurele arbeidskrapte en de 'war for talent'? 

Stuk voor stuk vragen die meerdere Belgische KMO’s wakker houden.
Marieke Van Lysebetten, HR Consultant bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten over competentiedenken en legt vanuit haar job de link met de structurele arbeidskrapte.

growth mindset

De kracht van je mindset

Inzicht

Denk jij: “Onderhandelen, da’s een talent. Daarmee ben je geboren of niet; ik zal daar nooit echt goed in zijn”? Of geloof je toch eerder: “Met tijd, moeite en wat hulp kom ik er wel. Dan zal ik mijn mannetje/vrouwtje wel kunnen staan tijdens een onderhandeling”? Met een growth mindset ben je tot meer in staat dan je denkt. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor