Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/veerkracht_tips.png
Tip

Tips voor veerkracht in onzekere tijden

Hoe veerkrachtiger worden in onzekere tijden, zoals vandaag in volle corona-crisis? We gingen te rade bij onze collega Saskia Poelmans, psycholoog en burn-out coach. Zij deelt na 2 weken thuiswerk haar inzichten en onthult wat we van katten kunnen leren als het gaat over gewoontes die onze veerkracht vergroten.

Veerkracht is enorm belangrijk in onzekere crisistijden. Enkele tips:

 

  • Structuur

Katten leven steeds volgens hetzelfde ritme, of het nu een werkdag, een weekenddag, een vakantiedag of thuiswerkdag is. Voor je kat maakt het geen verschil. Zij leeft gewoon haar luilekkerleventje en verwacht op hetzelfde tijdstip als altijd wat lekkers in haar bakje. Ook als mens doen we er niet slecht aan om zoveel mogelijk een bepaalde structuur aan te houden, het biedt ons immers houvast in woelige tijden. Je kan dit doen door elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen. Hou ook dezelfde ochtendroutine aan als wanneer je aan het werk bent (ja, die pyjama moet minstens voor de helft en liefst helemaal uit). Las elke middag een lunchpauze in, liefst met je huisgenoten en ga dan ook even buiten de benen strekken. Sociaal contact, beweging en zonlicht zijn immers heel belangrijk voor je veerkracht.

  • De kunst van het nietsdoen

Heb je je ooit afgevraagd wat je kat de hele dag uitspookt? Wel, het antwoord blijkt niet zo spannend: ze liggen de hele dag languit of in een bolletje, liefst op het zonnigste plekje in huis. Stel je voor dat jij een aantal uur aan een stuk gewoon ergens zou gaan liggen, geen radio, geen tv, geen smartphone, … Alleen met je eigen gedachten. Zou je dat kunnen? Er vallen nu heel wat activiteiten weg uit ons dagelijks leven (concerten en theaterstukken werden geannuleerd, fitnesscentra zijn gesloten, op vrijdag met vrienden gaan aperitieven mag ook niet meer, …). Grijp deze tijd aan om je opnieuw te leren vervelen. Het is de ideale gelegenheid om ons overprikkeld brein te laten rusten. Verveling leidt bovendien tot creativiteit. Denk maar aan de gekke activiteiten die je vroeger bedacht tijdens die lange zomervakanties.
 

  • Zelfzorg

Wanneer katten niet druk bezig zijn met niets doen dan zijn ze meestal bezig met het schoonlikken van hun vacht. Hier nemen ze ruim de tijd voor. Wanneer is de laatste keer dat jij nog uitgebreid in bad bent gegaan? Je huid hebt verzorgd met bodylotion? Achteraf je nagels hebt gelakt? Ik hoop niet twee weken geleden. Gelukkig staat de technologie nog niet zo ver dat we ook geuren in huis kunnen halen. Het is heel belangrijk om jezelf te blijven verzorgen. Wanneer je je laat gaan, zal je je alleen maar slechter voelen. Bovendien zorgt zo’n wellnessmomentje voor een ontspannen gevoel.
 

  • Geluk zit in een klein hoekje ... wees dankbaar

Andere kattenbaasjes zullen dit scenario herkennen: je koopt voor je kat een nieuw speeltje of een nieuwe krabpaal. Tijdens het in elkaar steken hiervan nestelt je kat zich in de kartonnen doos ervan om daar voor lange tijd niet meer uit te komen. Zelfs niet om die mooie, dure krabpaal te bewonderen. Met andere woorden een kat heeft niet veel nodig om blij te worden. Katten zijn ook heel nieuwsgierig. Het maakt niet uit wat je mee naar binnen brengt, het zal eerst uitvoerig besnuffeld worden, want het is blijkbaar enorm interessant. Ten slotte kunnen katten heel lang geboeid zijn door iets wat wij al lang normaal zijn gaan vinden. Zo brengt Vinci het eerste half uur van de dag door aan het raam in de veranda, gewoon om de fladderende en tsjirpende vogels in de tuin te volgen. Hier kunnen we dus heel wat van leren. Er zijn nog steeds heel veel dingen om dankbaar voor te zijn elke dag. En er gebeuren nog steeds heel veel mooie dingen rondom ons. Wees terug wat nieuwsgieriger naar de wereld rondom je, neem niets voor vanzelfsprekend. Wat je aandacht geeft groeit en wanneer je je richt op de positieve dingen dan zullen die meer ruimte innemen in je hoofd. Dit betekent ook dat je moet durven loskomen van het negatieve, je hoeft niet de hele dag de 'live feed' te volgen op nieuwssites, als je één journaal per dag volgt ben je ook helemaal mee.
 

  • Directe communicatie is en blijft belangrijk

Katten laten heel duidelijk merken wat ze nodig hebben. Hebben ze honger dan miauwen ze aan hun bakje tot er eten in komt, hebben ze nood aan liefdevol contact dan springen ze bij je op de schoot. Wij mensen hebben vaak de neiging om onze noden voor ons te houden en onze gevoelens op te kroppen. Ik kan me voorstellen dat samen met de afstand de drempel om iemand aan te spreken ook groter is geworden. Net nu er misschien nieuwe noden, frustraties en bezorgdheden de kop opsteken. Denk maar aan de onzekerheid over wat deze gezondheidscrisis, die een economische crisis is geworden, voor jouw job gaat betekenen, onzekerheid over jouw digitale vaardigheden, frustraties over digitale kinderziektes of onbereikbare collega’s,… Het is nu dus des te belangrijker om zelf sociaal contact op te zoeken en aan te geven hoe het met je gaat. De kans dat iemand anders opmerkt dat er wat scheelt, is nu immers zeer klein geworden en de kans dat jij alleen gefrustreerd, onzeker, … achterblijft des te groter. Onze katten geven ook duidelijk aan wat ze leuk vinden door te spinnen en wat ze niet leuk vinden door te krabben. Doe dit ook naar huisgenoten toe (bijvoorbeeld: “ik vind het niet leuk dat jij in de living televisie komt kijken als ik een meeting heb, want dat leidt mij af” of “ik apprecieer het dat je voor ons allemaal een fruitslaatje gemaakt hebt”). Social distance is niet hetzelfde als emotional distance, hou rekening met elkaar.
 

  • Neem afstand

Onze katten vinden het al eens leuk om naar hoge plekjes te springen om zich daar dan rustig neer te vleien en hun personeel (katten hebben geen baasje 😉) vanuit de hoogte gade te slaan. Ik kan me wel voorstellen dat ze zich af en toe afvragen wat zijn die twee nu weer aan het doen (“gaan ze nu weer die kast van plaats veranderen” of iets dergelijks). En ik kan ze geen ongelijk geven, soms begrijp je de dingen beter als je wat afstand neemt. In plaats van je blind te staren op een probleem, krijg je terug overzicht en zie je misschien ook mogelijkheden. Ons beeld wordt heel erg gestuurd door waar de media op inzoomt (de sterfgevallen, het aantal ingenomen bedden op intensieve, het hamstergedrag, …). Zoek ook eens op hoeveel mensen er uit het ziekenhuis ontslagen werden of welke mooie initiatieven er op gang zijn gebracht. Ook ons werk komt nu wel heel dichtbij, misschien werk je in de living, aan de keukentafel of in de slaapkamer. Er is letterlijk geen afstand meer tussen werk en privé. Bij voorkeur werk je in een ruimte die je op het einde van de dag kan afsluiten. Heb je hiertoe niet de mogelijkheid, berg dan op het einde van de werkdag je pc en alle toebehoren terug op.
 

  • Tips voor werkgevers

Ook als werkgever kan je al deze tips toepassen om je werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen.

  1. Bied jouw mensen zoveel mogelijk structuur: bijvoorbeeld plan elke dag een videocall op hetzelfde uur, groet elke morgen jouw collega’s in de chat zoals je normaal op kantoor zou doen, …
  2. Geef jouw mensen tijd en ruimte om tot creativiteit te komen. Ze zetten zich het hele jaar door keihard in voor jouw bedrijf, het mag nu wel eens wat minder druk zijn. Wees niet te controlerend, heb er vertrouwen in dat jouw mensen hun tijd nuttig zullen invullen.
  3. Benoem het positieve, hoe klein ook: bijvoorbeeld de creatieve ideeën om hun werk aan te passen aan deze nieuwe vorm van werken, het feit dat ze netjes voor de dag komen op de videocalls,….
  4. Plaats alles in perspectief, geef hen overzicht: ze hebben misschien het gevoel dat ze in een nieuwe job terechtgekomen zijn, maar 'in se' doen ze nog steeds hetzelfde.
  5. Blijf vooral communiceren. 

Kortom, zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

 

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Loopbaan

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Inzicht

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor