Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Blue%20zone.jpg
Inzicht

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Professor en onderzoeker aan AMS Kathleen Vangronsvelt schuift in een artikel van ZigZagHR - Wellbeing: wat kunnen we leren van de blue zones? - 3 verklaringen naar voor:

  1. We zetten niet in op de juiste interventies,
  2. Interventies beperken zich doorgaans op 1 niveau.
  3. Er is geen alignering tussen de mensen die bezig zijn met welzijn

Vroeger had je de mythe van de fontein van de eeuwige jeugd. Als je van deze mysterieuze fontein dronk, dan zou je weer jonger en gezonder worden. Volgens mij doen er vandaag veel van dergelijke mythes de ronde als het aankomt op welzijn op het werk. Het aanbod is zo groot geworden, en ongetwijfeld zijn er heel wat aanbieders met goede intenties, maar velen ervan zijn mythische fonteinen. Welke interventies werken wel?

Als je wil inzetten op gelukkige en gezonde werknemers, dan zijn er vijf zones op de wereldkaart waar we onze inspiratie kunnen gaan halen. Onderzoeker Poulain ontdekte immers dat er vijf zones zijn waar er bovengemiddeld veel inwoners ouder dan honderd worden en dat zonder kwaaltjes of medicijnen. Telkens hij zo’n zone ontdekte, omcirkelde hij die met een blauwe pen, toevallig zijn lievelingskleur en daarom spreken we vandaag van de zogenaamde ‘blauwe zones’. De mensen die in deze vijf zones wonen, blijken zeven principes gemeenschappelijk te hebben waarnaar ze leven. Vinden we hier ook de sleutel tot gelukkigere en gezonde werknemers? Kan je met deze zeven principes mogelijks ook van jouw bedrijf een blauwe zone maken op de arbeidsmarkt? Hierbij alvast enkele ideeën:

Natuurlijke beweging 
Dat wil zeggen geen dure fitness op de bovenste verdieping van je kantoorgebouw, maar een slimme vormgeving van je kantoren die beweging stimuleert doorheen de werkdag (vb. geen printer vlak naast het bureau)

Bewust eten 
Volgens de seizoenen en niet meer dan je lichaam nodig heeft – waarom geen moestuin aanleggen in de kantoortuin of een kruidentuintje in de lunchruimte? Waarom niet bewust kiezen voor een leverancier die enkel seizoensgebonden fruit levert of een gezonde lunch in plaats van het standaard broodjesassortiment? 

Vermijd stress of bouw momenten in om stress af te bouwen
Leer medewerkers hoe ze dat op een doeltreffende manier kunnen doen. Wie weet kan onze Less Stress Academy of één van onze workshops op maat hierbij inspireren?

Nauwe banden met je (gekozen) familie onderhouden
Werk is geen familie, hoe graag ook veel bedrijven dat beeld ophouden. Heb respect voor de echte familiebanden, zorg dat mensen in het weekend niet moeten bijwerken ten koste van tijd met de familie of aanwezig kunnen zijn op belangrijke momenten zoals kerstavond. 

Behoren tot een gemeenschap
Ook het werk is zo’n gemeenschap, voelen medewerkers zich echt betrokken en deel van het geheel? Zijn er voldoende momenten waarop mensen elkaar kunnen leren kennen als collega en als mens? Of zijn bijvoorbeeld meetings zo volgepropt dat ze weinig ruimte laten voor interactie? Eenzaamheid zou een grotere impact hebben op levensverwachting dan bepaalde chronische ziektes of alcoholgebruik. 

Respect voor de aarde
Hoe zorg je met je organisatie dat de negatieve impact op de aarde en maatschappij beperkt blijft en medewerkers trots kunnen zijn op hun werkgever?

Een doel in je leven
Wat geeft er richting aan je bestaan, waarvoor sta je elke dag op? Vinden medewerkers deze zingeving in hun job? Zien ze wat het effect is van hun werk op het grotere geheel? Krijgen ze de kans om te doen wat ze graag doen en waarvoor ze de nodige competenties bezitten? 

Wil je graag weten op welk vlak jouw bedrijf nog kan bijsturen?

Bij Skill BuilderS helpen we je met ons Care for Talent - aanbod graag verder. Door de samenwerking met onze partner Vitamins@work kunnen we dit onderbouwd met data op een evidence-based manier aanpakken. Heel wat van de principes uit de blauwe zones komen trouwens in deze bevraging op één of andere manier terug: denk maar aan zingeving, emotionele betrokkenheid, steun van de collega’s, … Bij ons geen mythische fonteinen dus, maar een data-driven strategie en wetenschappelijke onderbouwde begeleiding. 

Wil je hierover van gedachten wisselen?

Contacteer ons.  
 

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Passie en zelfzorg

Passie en zelfzorg

Inzicht

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” ~Confucius

“If you do what you love, you’ll never work a day in your life.” ~Marc Anthony 

En de variant van de “Linkedin-goeroes” dezer dagen: “ik werk met passie en daardoor heb ik het gevoel niet toe te zijn aan vakantie, als je dat gevoel wel hebt, dan zit je niet in de juiste job”. Hopend dat je daarna een coaching traject bij hen zou starten voor een probleem dat zij net in jouw hoofd hebben geplant. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk op de combinatie van passie en zelfzorg.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor